Hoe worden we weer een leuk gezin?

We willen het graag anders, maar hoe?

Hoe worden we weer een leuk gezin? Het gezinsleven en de opvoeding vraagt van ouders regelmatig geduld en tolerantie. Dat is niet altijd eenvoudig. In een gezin moeten mensen elkaar en elkaars minder leuke kanten ‘gewoon’ verdragen en het eigen temperament in bedwang houden. In ieder gezin komen van tijd tot tijd nu eenmaal ergernissen, onenigheid en gedoe voor. Het is vast niet moeilijk om een rij van dagelijkse ‘gezinsirritaties’ op te sommen. Hier sta je als ouder vaak bij stil, meer of minder uitgebreid.

En of je dat nu wilt of niet. Veel minder hebben we de neiging om eens te bedenken wat we voor die vervelende gewoonten in de plaats zou moeten komen, zodat we weer een leuk gezin worden. Het zou bijvoorbeeld fijn zijn als je dochters minder vaak ruzie maakten onder het eten. Het zou nog fijner zijn als we met z’n allen weer ‘gewoon gezellig’ zouden kunnen eten. Nadenken over oplossingen begint met een beeld van waar je naartoe wilt. Wat doen we als gezinsleden in een leuk gezin? Niet naar elkaar schreeuwen is geen doel om aan te werken. ‘Met rustige stem met elkaar praten’ wel. Hoe ziet een gesprek eruit als het schreeuwen is gestopt? Maken we dan een grapje, of gaan we elkaar gewoon uit de weg. Hoe kunnen we op een rustige manier een verschil van mening oplossen? Hoe kunnen we contact houden?

Wat ook de wens tot verandering is, stapsgewijs en in samenwerking, gaan we op zoek naar de dingen die écht werken en bij u en uw gezin passen. De aanpak is steeds ‘op maat’.